B2B - Žiri programa „Evropa van Evrope“, u sastavu: Dubravka Lakić, filmski kritičar dnevnog lista Politika, Pavel Pavlikovski, filmski reditelj iz Velike Britanije i Majnolf Curhorst, urednik filmskog programa ZDF-a i Artea, odlučio je da nagradi film „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“, Džamšeda Usmonova, za originalnost u izgradnji likova i zavodljiv nastup, kao i za priču koja nas vodi na nepredvidivo ali sasvim ubedljivo putovanje.

Želimo da istaknemo uloge Armina Omerovića, za izuzetno suptilan i dirljiv nastup u dva filma prikazana na FESTu: „Armin“, Ognjena Sviličića i „Put lubenica“, Branka Šmita.

Nagrada YU FIPRESCI za najbolji film FEST-a 07

Odluka žirija YU FIPRESCI

Žiri filmskih kritičara, članova nacionalne sekcije Yu-Fipresci, u sastavu Milan Vlajčić (predsednik), Zoran Đorđević i Vladimir Džudović, pregledao je filmove u svim raspoloživim programima FEST-a 07 i doneo sledeću odluku:

Nagrada Yu-Fiprescija se dodeljuje nemačkom filmu „Život drugih“ (The Lives of Others, Das Leben den Anderen) autora Florijana Henkela fon Donersmarka, u kojem se na izvanredno ubedljiv i potresan način osvetljava kako u totalitarnim vremenima, koja nažalost, još nisu za nama, nadzor nad ljudskim životima dobija superorvelovske učinke.

Žiri ima zadovoljstvo da naglasi izvanredno prisustvo niza novih nemačkih autora na Festu 07. podvlačeći da je u najužem izboru bio takođe nemački film „Slobodna volja“ (The Free Will, Der Freie Wille) autora Matijasa Glasnera.

U Beogradu, 4. marta 2007.godine

ČLANOVI ŽIRIJA
Milan Vlajčić (predsednik) s.r
Zoran Đorđević s.r
Vladimir Džudović s.r

UDRUŽENJE FILMSKIH NOVINARA I KRITIČARA BEOGRADA

Žiri Udruženja filmskih novinara i kritičara Beograda odlučio je da nagrada „Nebojša Đukelić“ za 2007. bude dodeljena programu Nemačko putovanje . Uzimajući u obzir sve ostale programe i filmove prikazane na Festu, žiri je zaključio da se program nemačkih filmova odlikuje ujednačenim kvalitetom. Originalan i širok izbor tema, od dobrog scenarija i režije, preko kastinga koji potvrđuju nagrade na festivalima, objedinjuje odlična produkcija što ovu kinematografiju vraća u sam evropski vrh.

Žiri u sastavu:
Ivana Matijević (Danas)
Lazar Simović (Filmski centar Srbije)
Petar Jončić (Studio B)

"EVROPA VAN EVROPE" - U subotu počinje program "Evropa van Evrope" koji će biti takmičarskog karaktera, i u kojem će učestovati osam manjih kinematografija evropskih zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i one zemlje van geografske Evropa s jakim evropskim kulturnim uticajem i nasleđem. U okviru ovog programa biće prikazana... [detaljnije]
BOB RAFELSON I "KLOPKA" OTVORILI 35. FEST

35. Beogradski međunarodni filmski festival - FEST, na kojem će do 4. marta biti prikazano oko 80 filmova, uključujući pobednike najvećih svetskih festivala, kandidate za Oskara i ostvarenja iz takmičarskog programa, otvorio je američki reditelj Bob Rafelson, uoči premijere domaćeg filma „Klopka” Srdana Golubovića. Ekipa „Klopke“ je pred projekciju prošla crvenim tepihom u Sava centru... [detaljnije]