VESTI :: "Evropa van Evrope" - takmičenje

Na predstojećem 35. FEST-u program "Evropa van Evrope" biće takmičarskog karaktera, i u njemu će učestovati osam manjih kinematografija evropskih zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i one zemlje van geografske Evropa s jakim evropskim kulturnim uticajem i nasleđem. O najboljem filmu ovog programa odlučiće tročlani međunarodni žiri - inostrani gosti članovi žirija su Pavel Pavlikovski i Mejnolf Curhorst, dok su ekskluzivni medijski sponzor kuća "Politika" i Direkcija FEST-a predložili Dubravku Lakić, kritičarku dnevnog lista "Politika", kao svog člana.

Takmičarski program FEST-a "Evropa van Evrope" odvijaće se u Domu sindikata od 24. februara do 3. marta od 20 sati, a film koji bude bio proglašen najboljim, biće prikazan poslednje večeri Festivala 4. marta, u Velikoj dvorani Sava centra u 22 sata. Filmovi koji se takmiče za nagradu su "Slobodno lebdenje" Borisa Hlebnikova, "Hamlet" Aleksandra Rajkovića, "Sudbina" Zekija Demirkubuza, "Da bi dospeo u Raj, prvo umri!" Đamšeda Usmonova, "Rajske ptice" Talgata Asirankulova, "Balon" Ejtana Foksa, "Dva" Puriše Đorđevića i "Armin" Ognjena Sviličića.

DOPUNA: Žiri programa „Evropa van Evrope“, u sastavu: Dubravka Lakić, filmski kritičar dnevnog lista Politika, Pavel Pavlikovski, filmski reditelj iz Velike Britanije i Majnolf Curhorst, urednik filmskog programa ZDF-a i Artea, odlučio je da nagradi film „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“, Džamšeda Usmonova, za originalnost u izgradnji likova i zavodljiv nastup, kao i za priču koja nas vodi na nepredvidivo ali sasvim ubedljivo putovanje.

Želimo da istaknemo uloge Armina Omerovića, za izuzetno suptilan i dirljiv nastup u dva filma prikazana na FESTu: „Armin“, Ognjena Sviličića i „Put lubenica“, Branka Šmita.

DOPUNA: Završena je i druga poslovno-programska celina "B2B". Projekti koje su odabrali predstavnici zapadnih kinematografija koji su učestvovali na pitchingu B2B su gruzijski film "Keep Smiling!" Rusudana Čkonje (u Istočnoevropskoj grupi), kirgistanski "Adep Akhlak" Marata Alikulova (u Evroazijskoj grupi) i srpski "Kako sam ukraden od Nemaca" Miloša Radivojevića (u Balkanskoj grupi). U svakoj od navedenih grupa takmičila su se po četiri projekta u razvoju. Odabrane projekte, FEST je nagradio sa po sedam hiljada eura i obavezao da premijere tih ostvarenja budu na nekom od predstojećih izdanja našeg uglednog Festivala.