VESTI :: B2B žiri

Dubravka Lakić , filmski kritičar dnevnog lista „Politika“ diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu , novinarsku karijeru počela u Radio-Beogradu, Programu 202, a u dnevnom listu „Politika“ radi od 1989. godine. Autor i urednik specijalizovanih tv-emisija o filmu „IN MEDIA RES“ (1995. do 1997) i KINO-KLUB (2000.-2004.), član žirija Fipresci u Veneciji, Kanu, Berlinu, Solunu, San Sebastijanu..., koautor Monografije FEST-a (1995), koautor zbornika „Film i video“, autor knjige „Uvećanje-majstori moderne režije“ (1998), autor koncepta i selektor Festivala Evropskog filma-Pali ć , inicijator i osnivač filmske nagrade TOLERANCE AWARD za najbolje filmove Istočne Evrope, član Saveta Fest-a, dobitnik brojnih novinarskih nagrada među kojima i „Zlatni beočug“... Rođena, živi i radi u Beogradu.

Pavel Pavlikovski (Pawel Pawlikowski) studirao je književnost i filozofiju, a magistrirao je nemačku književnost na Oksfordu. Kao dokumentarista, počinje karijeru na britanskoj televiziji, uspešnim ostvarenjem iz 2000. godine „Last Resort“. Ovaj film, osvojio je nagrade na prestižnim festivalima kao što su Toronto i Sandens, a u Britaniji je nagrađen Baftom za najboljeg režisera debitanta. Za naredni film „My Summer of Love“ osvojio je nagradu „Aleksandar Korda“ za najbolji britanski film 2005. godine, na dodeli godišnjih Bafta nagrada. Od 2004. godine, Pavlikovski se na Oksfordu bavi proučavanjem žanrova u savremenom britanskom filmu, sa svojim studentima filma. Upitan da navede svoju listu 10 najboljih filmova svih vremena, Pavlikovski uvek navodi, između filmova „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Slatki život“ „Taksista“ i „Neki to vole vruće“ i film Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel?“. Trenutno, Pavlikovski privodi kraju post-produkciju filma „The Restraint of the Beast“.

Mejnolf Curhorst (Meinolf Zurhorst) je glavni urednik filmskog programa Drugog kanala nemačke televizije (ZDF) i televizije ARTE, autor je brojnih knjiga i filmski producent. Studirao je pozorište, film i televiziju, kao i istoriju umetnosti, etnologiju i filozofiju. Od 1977. godine objavljuje članke o filmu za brojne novine, časopise i televizije. Napisao je nekoliko knjiga o „art filmu“, istoriji filma i kriminalističkom filmu. Sem specijalizovanih knjiga, objavio je i seriju biografija poznatih glumačkih zvezda, među kojima su Robert De Niro, Džek Nikolson, Džulija Roberts, Tom Henks, Ričard Gir, Žerar Depardje, Lino Ventura, Robin Vilijams, Demi Mur i Miki Rourk. Producirao je nekoliko televizijskih projekata, kao i video filmova i kratkih igranih ostvarenja, među kojima je i kratkometražni horor film „The Isle“ iz 2004. godine.