INTERVJU :: Hans Uve Bauer, gost 35. FEST-a

VREME KOJE SAM I SAM ŽIVEO

Gost iz Nemačke, glumac Hans Uve Bauer, u Beograd je doputovao kako bi predstavio film „ Život drugih“ reditelja Florjana Henkela fon Donersmarka, koji će na 35. FEST-u biti prikazanu okviru ciklusa „Nemačko putovanje“. Film "Život drugih" proglašen je za najbolji evropski film 2006. na 19-toj godišnjoj dodeli evropskih filmskih nagrada koje je u Varšavi dodielila Evropska filmska akademija.
Radnja filma smeštena u bivšu Istočnu Nemačku 1984 I bavi se okrutnim sistemom kontrola i nadzora tajne policije Štazi kroz priču policajca lojalnog partijca koji nastoji da napreduje u karijeri špijunirajući dramskog pisca i njegove devojke.

Film je pored ove,osvojio još dve nagrade Evropske filmske akademije: za najboljeg evropskog glumca i nagradu za najbolji scenario. Pored niza nagrada koje je osvojio na brojnim svetskim festivalima, film «Život drugih» je i ozbiljan kandidat za nagradu Oskar. Neposredno po dolasku u Beograd, gost 35. FEST-a je u kratkoj izjavi za Bilten objasnio kavu je ulogu u njegovom životu imao ovaj film:

- Ovaj film je važan za mene ne samo zbog toga što je istinit već i zato što se ozbiljno bavi vremenom o kome govori. Kada to kažem mislim na meni drag, ali šaljiv film „Zbogom Lenjinu“, u kome sam takođe tumačio jednu od uloga. Ovaj film je za mene važan pre svega zbog toga što vrlo iskreno govori o vremenu koje sam i sam živeo. Živim u Berlinu i do pada Berlinskog zida sam živeo u njegovom istočnom delu i veoma mi je teško tih godina. Bilo je strašnih pritisaka spolja, a kada danas vidim koliko se sve promenilo, skoro da ne verujem da je to isti grad. A sve se promenilo, infrastruktura, način života, zgrade...