INTERVJU :: Film “Nacija brze hrane”, režiser Ričard Linklejter

Karakterna studija o hrani

Don Henderson zadužen za marketing u Mickey's lancu restorana brze hrane ima problem. Zaraženo meso se našlo u zamrznutom najprodavanijem hamburgeru njegove kompanije. Da bi otkrio zašto, moraće da pođe na putovanje na tamnu stranu najpopularnijeg američkog obroka.
Napuštajući udobne prostorije kompanije u Južnoj Kaliforniji i odlazeći u klanice pune imigranata i krcate farme, Don otkriva "Naciju brze hrane", potrošača koji ne shvataju da njih troši industrija sa beskrajnim apetitom za sveže meso.
”Nacija brze hrane” je karakterna studija smeštena u industriju brze hrane, zasnovana na materijalu iz istoimene knjige autora Erika Šlosera. Film je režirao Ričard Linklejter, a scenario potpisuju Erik Šloser i Linklejter.

Glumačka ekipa je impresivna i čine je: Patriša Arket, Bobi Kanavale, Luis Guzman, Itan Houk, Ešli Džonson, Greg Kinir, Kris Kristoferson, Avril Lavinj, Esai Morales, Katalina Sandino Moreno, Lu Tejlor Puči, Ana Klaudija Talankon i Vilmer Valderama.

Još 1979, kada je producent Džeremi Tomas snimao film “Velika rokenrol prevara” o poznatom britanskom pank rok bendu the Sex Pistols, nije ni pretpostavljao da će to iskustvo proizvesti odnos koji će trajati decenijama i konačno dovesti do filmske verzije knjige Fast Food Nation 2005. godine.

- Tada sam se sprijateljio sa Malkolmom Meklarenom. Jednog dana je Malkolm došao i rekao da ima jednu neverovatnu knjigu koju bi trebalo da pročitam. Mislio je da bi iz nje mogao nastati sjajan film, objašnjava Tomas. Nas dvojica smo knjigu videli kao igrani film, a ne kao dokumentarac, objašnjava Tomas.
Kada su se Tomas i Šloser upoznali, pisac je već poznavao režisera Ričarda Linklejtera i sa njim je razmatrao različite ideje za filmsku adaptaciju knjige.
- Pročitao sam i neke druge njegove naslove i shvatio da mi se uvek dopadao kao pisac. Mislim da je i on imao sličan utisak o nekim mojim filmovima. Tako smo počeli da razgovaramo i ubrzo započeli saradnju, kaže Linklejter.
- Došli smo do zaključka da ne želimo da film bude dokumentarac, već studija karaktera života iza činjenica i cifara u vezi sa brzom hranom. U svakom slučaju, mene više zanima fikcija nego dokumentaristika. Volim da radim sa glumcima, kaže režiser.
- Džeremi Tomas je sve pokrenuo. On je bio čovek koji je pomislio:”Ovde se krije film”. Sjajno je raditi sa takvim producentom. Kada vidite natpis “A Jeremy Thomas Production” na ekranu, znate da će to verovatno biti nešto drugačije, kaže Linklejter.