INTERVJU :: Glumica Sibel Kekili, gošća 35. FEST-a - Kao kod kuće

Sibel Kekili upoznali smo pre tri godine, kada je odmah po završetku Festivala u Berlinu došla u Beograd sa ekipom filma” Glavom kroz zid”, režisera Fatiha Akina. U Beograd dolazi sa svojom drugom filmskom ulogom u filmu” Zimsko putovanje”:

- Bila sam u Beogradu pre tri godine, neposredno po završetku Festivala u Berlinu, gde je film Fatiha Akina dobio nagradu Zlatni medved. Volim Beograd i obožavam FEST. Osećam se kao kod kuće. Turci i Srbi su slični, čak i isti. vole život, uživaju u hrani…Bila sam na mnogim festivalima posle tog boravka u Beogradu, ali ovde naviše volim da dođem ovde. Imam utusak da sam došla u posetu svojoj porodici posle duže vremena. Svi se brinu o meni, osećam se kao kod kuće.

Šta se u vašem životu promenilo za te tri godine?
- Mnogo toga. Proputovala sam ceo svet i upoznala mnogo ljudi. Uloga u filmu Fatiha Akina je bila moja prva filmska uloga. Film koji će biti prikazan na 35. FEST-u moja je druga uloga u životu i radujem se što će i taj film videti beogradska publika. Nije baš uobičajena praksa da posle druge filmske uloge u životu budete prisutni na međunarodnom festivalu.

Možete li da mi kažete nešto o Vašoj ulozi u filmu “Zimsko putovanje”, da možda uporedite uloge koje ste tumačili?
- Uloga koju tumačim u filmu “Zimsko putovanje” je potpuno drugačija od one koju sam tumačila u filmu “Glavom kroz zid”. Tumačim glavnu žensku ulogu, ali se radnja filma vrti oko glavnog junaka, a ne oko mene. Priča je o čoveku, a ne o ženi. Igram ženu koja je glasna, koja voli život itd. Ona je sušta suprotnostmojoj predhodnoj ulozi, skoro da i ne progovaram. Ako bi smo moje uloge u ova dva filma poredili uloga u filmu ”Glavom kroz zid” onda bi ona bila pank i rok end rol muzika, dok je uloga u filmu ”Zimsko putovanje” je klasična muzika.