INTERVJU :: Vadim Glovna, režiser filma "Kuća uspavanih lepotica"

Film iz sopstvenog džepa

Film “Kuća uspavanih lepotica”, koji je adaptacija romana Jasunarija Kavabate, ocenjen je kao predivan film koji govori o sećanjima i prolaznosti, osećajima krivice i tuge, usamljenosti i smrti, u uglednom nemačkom časopisu “Die Welt”. Neposredno po dolasku u Beograd, gost iz Nemačke, režiser, scenarista, producent i glumac Vadim Glovna, seća se svog prethodnog boravka na ovim prostorima:

- Bio sam u Beogradu pre trideset godina i bez obzira na to što sam samo jedan sat ovde, vidim da se dosta toga promenio. Radujem se što ću u to moći i da se uverim, jer ću tri dana boraviti ovde. U Beograd sam došao da predstavim svoje dete, svoj film «Kuća uspavanih lepotica». Mogu da kažem da sam u ovom filmu kompletan autor. Sam sam pisao scenario, tumačim glavnu ulogu, producent sam, a sada ga sam i distribuiram. Pitate se zašto sam kompetan autor?

Trebalo je film snimiti u veoma kratkom roku, a kako niko nije hteo tako brzo da uđe u posao, morao sam da izvadim svoj novac za snimanje. Nisam hteo da čekam previše, jer su se i drugi interesovali i skoro otimali za autorska prava knjige po kojoj je snimljen film. A trebalo ga je snimiti za dva i po meseca. Brzina kojom smo radili je za Ginisovu knjigu rekorda.

Pravo da vam kažem, normalno se tako ne radi. Nije baš pametno ulagati sopstveni novac, jer je to previše opasno. Sreća je da je film dobro primljen u Nemačkoj. Otvara nam se tržiše Istočne Azije, a dobio sam pozive i za neke festivale. FEST je prvi međunarodni festival na kome će moj film biti prikazan.