VESTI :: "Uhvati vatru" Filipa Nojsa

Aparthejd u Južnoj Africi je okončan pre 15 godina, a neke priče o junacima tog vremena koje svet nije čuo tek treba da budu ispričane. Život Patrika Čamusoa je jedna takva priča. Režiser filma Uhvati Vatru Filip Nojs kaže: “Patrik Čamuso je izvanredan čovek i nadahnuće za sve nas. On je čovek koji je prevazišao predrasude i mržnju, i shvatio da kao ljudska bića moramo da naučimo da praštamo ako želimo da budemo slobodni.”

Za ulogu Čamusoa producenti su pokrenuli kasting širom sveta. Konačno, šest glumaca je testirano tokom tri dana u Los Anđelesu. Odmah je bilo jasno da je Derek Luk najbolji za ulogu istinitog junaka. Nojs dodaje: “Mislim da Derek nije stvarno razumeo kako je bilo biti crn u Južnoj Africi tokom osamdesetih dok ga nisam odveo na ostrvo Roben kod Kejp Tauna. To je bilo ozloglašeno mesto, tu je Mendela bio zatvoren više od dve decenije; i tu je Patrik proveo deset godina kao politički zatvorenik režima. Derek je obišao ćelije za izolaciju u koje su zatvarane vođe ANK -a, a potom je otišao niz hodnik do jedne posebne ćelije - male kockaste prostorije u kojoj je Mendela proveo tolike godine. Derek je tamo proveo dosta vremena i ležao je tamo gde je Mendela spavao. Verujem da je u tom trenutku spoznao kako je bilo biti crni Južnoafrikanac i da je osetio svu težinu činjenice da je na hiljade političkih zatvorenika tu provelo puno vremena. Takođe, shvatio je koliko je Mendela mudar čovek, koji je delom u toj maloj ćeliji sanjao čudo kakvo je danas Južna Afrika.”
Lukove pripreme su nastavljene u radnom kampu. Svakog dana u 7 sati ujutru išao je na govorne vežbe kod Fione Remzi, koja je pomogla i Donu Čidlu da savlada autentični afrički akcenat za film Hotel Ruanda. Kasnije tokom jutra Luk je trenirao fudbal na terenima Soveta.

Nojs otkriva: “Viđali smo Dereka u filmovima o sportu, ali pre filma Uhvati vatru nije imao pojma o fudbalu. Sada stvarno ume da igra”.

Za ulogu Lukovog protivnika, pukovnika Nika Vosa, Nojs je izabrao dobitnika Oskara Tima Robinsa, ne samo zato što je sjajan glumac već i zbog toga što i izgleda kao beli Južnoafrikanac - visok, plav… “Mislio sam da je Tim glumac koji je u stanju da ide i dalje od stereotipa o južnoafričkom belcu rasisti, kakvog smo već viđali na ekranu. Tim nas je ubedio da bi bilo ko od nas mogao da se ponaša baš onako kako je to činio Nik Vos, čak i da se identifikujemo sa njim”.

Patrik Čamuso je bio na raspolaganju u periodu istraživanja i priprema, prvi put je posetio snimanje filma baš kod rafinerije. Kada se posle toliko godina vratio rekao je: “Vratio sam se na mesto na koje nikad nisam želeo da dođem ponovo.” Tog dana snimane su scene kada beli stražari pretražuju crne radnike, tražeći eksploziv. Nojs otkriva: “Patrik nije mogao da se suzdrži, prišao je i zgrabio jednog crnog statistu i okrenuo se belcu statisti koji glumi čuvara i rekao - Slušaj, čoveče, tako nisi pretraživao crnca u to vreme - Beli statista je iz novog vremena, Južnoafrikanac 21. veka koji poštuje crnog kolegu statistu. Patrik je morao da im pokaže kako je tada bilo”.