"Direkcija FEST-a" - Beograd - Majke Jevrosime 20 - tel. 381(11) 3346946

34. BEOGRADSKI MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL – FEST 06

ZAVRŠNI ORGANIZACIONI IZVEŠTAJ

34. Beogradski medjunarodni filmski festival – FEST 06 ( 34th Belgrade International Film Festival – FEST 06 ) održan je u dvoranama Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke, od 24. februara do 5. marta 2006. godine. Osnivač Festivala je Skupština grada Beograda, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Predpripreme ( maj – avgust 2005. ), pripreme ( septembar – novembar 2005 ), završne pripreme ( decembar 05 – februar 06. ), realizacija Festivala i postprodukcioni poslovi ( 24. februar-mart 2006. ) – trajali su ukupno 11 meseci.

U programu 34. FEST-a su prikazana 72 premijerna filma, a sa premijerom filma "Grbavica" ( u dodatnom programu – "Fest na bis" ) – ukupno 73 premijerna filma, kao i 34 filma u retrospektivnim programima u Muzeju Kinoteke, što čini ukupnu brojku od 107 filmova i to na ukupno oko 300 profesionalnih festivalskih filmskih projekcija ( 193 zvanične festivalske projekcije, 66 press – projekcija, i po 20-tak projekcija na FDU i za domaća udruženja filmskih umetnika i radnika ).

Ovogodišnji, 34. FEST 06 imao je oko 110.000 gledalaca!

- 82.637 plaćenih ulaznica, ili 12% više nego prethodne godine, a čak 55% više nego pre tri godine!
- 10.552 besplatne protokolarne i sponzorske ulaznice, sa plaćenim PDV, i
- Više od 10.000 prisutnih na Press-projekcijama, projekcijama na FDU i projekcijama za sva Udruženja.
- Samo je Izložba fotografija Vima Vendersa imala više od 6.000 posetilaca!

Promotivna kampanja festivala pod sloganom "FEST FORWARD" trajala je skoro dva meseca, od 10. januara do 7. marta 2006. godine. Akreditacijom skoro 400 predstavnika medija, izuzetnim obimom programsko - sponzorsko - marketinške saradnje sa većim brojem medija ( tv-stanica, radija, dnevnih novina, magazina...) – postigli smo maksimalnu informisanost publike i javnosti o programu festivala. Broj objavljenih informacija ( od opširnijih kritika i izveštaja, preko brojnih intervjua, izveštaja, vesti pa sve do više nego ikada redovnih dnevnih emisija na više tv-kanala posvećenih festivalu ) - meri se brojkom od više hiljada pojedinačnih informacija!

Iako festival ove godine nije imao generalnog sponzora, možemo izraziti zadovoljstvo sponzorskom saradnjom i tim delom prihoda FEST-a ( skoro 50.000 EUR i druga robno-uslužna davanja ) i zahvaliti se kompanijama: L' Oreal, TV 5, Snickers, Reanault, Palanački kiseljak, Air France, Mercedes, kao i jednom broju diplomatskih i kulturnih predstavništava stranih zemalja u Beogradu, posebno: Francuskom kulturnom centru, Gete Institutu i Ambasadi Kanade.

Brojne obaveze na organizaciji i realizaciji kompletnog festivala su obavljene veoma u roku i izuzetno kvalitetno, praktično bez ijedne greške!. Počev od više nego na vreme zaključenih ugovora sa stranim i domaćim vlasnicima prava prikazivanja filmova za najveći deo programa ( još u periodu oktobar-novembar 2005. godine ), preko pripreme i realizacije prevoda filmova, lumi – titlovanja, transporta kopija filmova – do veoma ranog početka prodaje ulaznica ( od 1. februara ) i završnih tehničkih priprema u dvoranama.

Sa izuzetkom poznatih tonskih problema u velikoj dvorani SC – možemo izreći veoma pozitivnu ocenu ukupne saradnje ove kuće sa FEST-om 06, kao i kada je reč o dvoranama Kulturnog centra Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke, a što se tiče Doma omladine – brojni problemi ( grejanje, bilijari, slab kvalitet projekcije ) nameću preporuku hitne intervencije osnivača u poboljšanju uslova i načina prikazivanja, posebno festivalskog, filmova u DOB. Krajnje vreme je i za sličan stav po pitanju tonske i kino-opreme u SC.

34. FEST je imao tačno 80 uvaženih gostiju iz inostranstva, od čega 31 gosta svog redovnog programa ( autori, glumci i producentifilmova učesnika programa, novinari, kritičari i festivalski poslenici ) i 49 gostiju ukupnog kompleksa "B2B". Vodeći gosti festivala su obeležili i dva izuzetna prateća dogadjaja koja smo organizovali u vreme FEST-a: Koncert Ane Karine u Pozorištu na Terazijama i veliku izložbu fotografija g. Vima Vendersa u Salonu Muzeja savremene umetnosti, koju je videlo više od 6.000 posetilaca! Šestodnevno gostovanje g. Vendersa, uključujući brojne aktivnosti kojima se on bavio u Beogradu – je sigurno jedna od stvari koje su bitno i najpozitivnije obeležile ovogodišnji FEST!

Konačno, uz nesumnjiv vrhunski programski kvalitet, odličnu organizaciju i gostovanje Vima Vendersa – 34. FEST 06 je posebno obeležio po prvi put organizovan poseban programsko-poslovni segment festivala: "B2B" - Europe out of Europe, čitav kompleks aktivnosti priredjen od 3 – 5. marta. Veoma uspelom organizacijom "B2B" - FEST se konačno pridružio porodici savremenih filmskih festivala koji svoju ulogu vide i u konkretnoj podršci svojoj i nacionalnim produkcijama sa odredjene teritorije u njihovim kontaktima sa evropskim produkcionim mogućnostima i šansama. Svi prisutni učesnici ovog skupa ( predstavnici fondova, domaći i strani producenti i autori ) su se veoma pohvalno izrazili o svim aktivnostima ovog efektnog i ozbiljnog skupa, posebno i:

- Pitcingu 10 filmova, od kojih su odlukom svih prisutnih nagradjeni sa po 10.000 EUR projekti novih filmova albanskog reditelja Artana Minarolija i domaćeg autora, Milutina Petrovića.
- Posebnoj programskoj liniji koja je predstavila premijernih osam filmova iz produkcije sa teritorije 18 zemalja – programu "Europe out of Europe", na kojoj je nagradu publike dobio ruski film autora Ilje Hržanovskog – "4".
- Predstavljanju naše kinematografije u saradnji Filmskog centra Srbije i FEST-a,
- i svim ostalim brojnim aktivnostima koje su obavljane u ta tri dana, poput mnogih pojedinačnih sastanaka domaćih zainteresovanih autora i stranih producenata kao i predavanja posvećenih edukaciji naših autora i producentskih kuća u načinu konkurisanja kod evropskih fondova.

34. FEST 06 je ostvario i izvanredan pozitivni finansijski rezultat sa ostvarenom značajnom finansijskom dobiti od 7.386.755,45 dinara:

- Festival je ostvario ukupne prihode od 37.399.938,11 dinara i rashode od 30.013.182,66 dinara.
- Pozitivna dobit 34. FEST-a 06: 7.386.755,45 dinara. Savet FEST-a je doneo odluku o korišćenju ovih sredstava u pripremama narednog, 35. FEST-a 2007. godine.

U svojstvu organizatora festivala "Direkcija FEST-a" iskazuje veliku zahvalnost svim institucijama i pojedincima koji su doprineli izuzetnom programskom, organizacionom i finansijskom uspehu ovogodišnjeg festivala: Osnivaču Beogradskog medjunarodnog filmskog festivala – Skupštini grada Beograda i funkcionerima i saradnicima Skupštine grada i Sekretarijata za kulturu; Pokrovitelju festivala – Ministarstvu kulture Republike Srbije, posebno u angažovanju na organizaciji "B2B", kao i Filmskom centru Srbije; Domaćim filmskim distributerskim kućama i svim partnerima – vlasnicima svetskih prava filmova učesnika festivala; Svim sponzorima, posebno i brojnim medijskim sponzorima; Dvoranama – domaćinima festivalskog programa; Diplomatskim i kulturnim predstavništvima u Beogradu; MUP-u; Upravi carina i Narodnoj banci Srbije. Posebno se zahvaljujemo članovima Saveta FEST-a na angažovanju i rukovodjenju festivalom, kao i izvanrednoj saradnji sa "Direkcijom" i pravovremenom usvajanju svih neophodnih odluka vezanih za održavanje 34. FEST-a 06.

Konačno, najveću zahvalnost FEST izražava velikoj porodici svojih gledalaca!

Ovogodišnji najavni slogan – FEST Forward – je višestruko potvrdjen: Kvalitetom i aktuelnošću programa u kome su dominirali najznačajniji novi filmovi velikih svetskih autora, solidnom profesionalnom organizacijom i realizacijom festivala, izuzetnim pratećim dogadjajima i gostovanjem Vima Vendersa, daljim bitnim doprinosima domaćoj kinematografiji i filmskoj produkciji, podrškom više od 110.000 gledalaca i konačnim osavremenjavanjem neophodnim programsko–poslovnim fokusom ("B2B") jednog ovakvog medjunarodnog filmskog festivala u Beogradu! FEST Forward >> ide napred, ka svom tridesetpetom izdanju koje će se održati od 23. februara do 4. marta 2007. godine!

Sastavni deo ovog organizacionog izveštaja čine i sve zvanične publikacije 34. FEST-a 06: "Katalog 34. FEST-a", programski vodič "Kroz program FEST-a 06", Katalog izložbe fotografija Vima Vendersa i publikacija "B2B – Europe out of Europe".

U Beogradu,
30. marta 2006. g.
Direktor "Direkcije FEST-a",
Miloš Paramentić